Globaalit haasteet ja rajattomat mahdollisuudet

11/10/2022

Elodie Dejean
Esittelyssä Elodie Déjean, Offer Deployer Food & Pharma ja Technical Leader.

Elodie Déjean on työhönsä sitoutunut ja kunnianhimoinen insinööri, joka osallistuu päivittäisessä työssään elintarvike- ja lääketeollisuuden markkinoiden kehittämiseen ja edistämiseen.

Hän on alun perin Ranskasta, mutta muutti Lundiin viedäkseen opintonsa päätökseen Lundin teknillisessä korkeakoulussa. Tarkoituksena oli jäädä viideksi kuukaudeksi, mutta nyt kymmenen vuotta myöhemmin Elodie asuu edelleen Ruotsissa. Ennen Air Liquidelle siirtymistä Elodie suunnitteli biologisia vedenpuhdistusjärjestelmiä kuntien ja teollisuuden vedenpuhdistamoihin Euroopassa ja Afrikassa. Vesi puhdistetaan tehokkaasti siihen joutuneista epäpuhtauksista ja vaikutukset vesiympäristöön minimoidaan, kuten rehevöityminen tai kalakuolemat. ”Ne olivat hyviä aikoja! Opin paljon sellaista, josta minulle on hyötyä myös nykyään. Lisäksi opin suhtautumaan erittäin kunnianhimoisesti... likaiseen veteen”, Elodie naurahtaa. ”Nykyään työssäni painottuvat elintarvike- ja lääketeollisuuden kokonaisuudet, joissa myös tarvitaan vedenpuhdistusta! Jokainen päivä on erilainen, se on varmaa.”

Air Liquide on ranskalainen yhtiö ja hyvin tunnettu kotimaassaan Ranskassa. Air Liquide oli sen vuoksi jo ennestään tuttu Elodielle, kun hän aloitti työn yhtiön palveluksessa kolme vuotta sitten. Aluksi hän työskenteli ALTEC (Air Liquide Technical Expert Center) -tiimissä, jonka vastuualueeseen kuuluvat Pohjoismaat, Benelux-maat, Iso-Britannia, Kazakstan ja Venäjä. Elodie huomasi nopeasti, että hänen arvostamansa asiat ovat jo syvälle juurtuneita Air Liquidessa: sama ihmiskatsomus, luottamus tekniikan mahdollisuuksiin muutosten ja parannusten aikaansaamisessa ja pyrkimys kohti entistä kestävämpää teollisuutta.

Elintarvikealalla erittäin kiinnostava osa-alue on kryotekniikka, jossa lähinnä jäädytetään tuotteita eri tavoin laadun säilyttämiseksi ja käyttöiän pidentämiseksi. Jäädyttämisessä voidaan käyttää esimerkiksi hiilihappojäätä tai jäähdytyskaasuja, kuten nestemäistä typpeä, joka saavuttaa peräti -197 °C:n lämpötilan. Elodie on ollut mukana kehittämässä testauskeskusta, jossa testataan juuri kryotekniikoita, ja jossa Air Liquide voi kokeilla eri ratkaisuja ja määrittää optimaaliset ratkaisut asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Elintarvikkeiden käsittely kryotekniikalla on saanut jatkuvasti yhä enemmän huomiota keskustelussa, jota kestävästä kehityksestä parhaillaan käydään.

”Kuulostaa ehkä hiukan suureelliselta sanoa, että hengitysilman lisäksi kaasua on kaikkialla ympärillämme. Me Air Liquidella teemme kaikkea oluessa olevien kuplien luomisesta avaruussukkuloiden varustamiseen polttoaineilla. Kun katselet ympärillesi ja valitset minkä tahansa tuotteen, on erittäin suuri mahdollisuus siihen, että kaasu on jollakin tavalla vaikuttanut valitsemaasi tuotteeseen: syömääsi ruokaan, käyttämiisi vaatteisiin, ajamaasi autoon ja verkkosivujen selaamiseen käyttämääsi mobiililaitteeseen. Kaasu on mukana kaikkialla. Sitä ei vain voi nähdä.” Elodie levittää kätensä ilmassa. Aivan kuin näyttääkseen, kuinka suuri näkymätön kaasu on.

Ei voi olla miettimättä sitä, miten yhtiön palvelukseen tänne voi päätyä henkilö, joka tuntee tällaista uteliaisuutta ja kunnianhimoa kaasun kaltaista asiaa kohtaan. Ehkä kaikki sai alkunsa jostakin aivan muusta. Ehkä kyse on enemmän siitä, että näkee vähäisen suuressa ja suuren vähäisessä.

”Lapsena unelmoin arkeologin ammatista, enkä ajatellut lainkaan insinööriksi opiskelemista. Minua kiehtoivat Pompeji ja Herculaneum ja haaveilin kadonneen sivilisaation löytämisestä ja kaivamisesta esiin. Niin ei tapahtunut, mutta työskentelen kuitenkin joka päivä niiden samojen happiatomien kanssa, joita dinosaurukset ja asteekit hengittivät sisään ja ulos kauan sitten. Joten olen ehkä kuitenkin hiukan kuin arkeologi. Ajatukseni ja työni painopiste ovat kuitenkin ennen muuta tulevaisuudessa, suuntautuneina kohti entistä kestävämpää ja osallistavampaa yhteiskuntaa. Kaivan esiin ratkaisuja sivilisaatiolle, joka elää maapallolla juuri nyt.”

Elodie aloitti äskettäin työn tehtävänimikkeellä Offer Deployer vastuualueenaan Pohjoismaat. Työhön kuuluu tunnistaa elintarvike- ja lääkeainetekniikat, joiden potentiaali on suurin pohjoismaisilla markkinoilla, ja sen jälkeen laskea ne liikkeelle. Hän seuraa myös kasvumarkkinoita ja yrittää tunnistaa trendit ja uudet suuret kehityssuunnat sekä Air Liquiden mahdollisuudet tukea niitä. Elodie on viime aikoina seurannut tarkasti esimerkiksi kalanviljelyä, vaihtoehtoisia proteiineja ja lääkkeellisten kaasujen kaasuntunnistusta.

Lisäksi Elodie toimii teknisen yhteisön johtajana tehtävänimikkeellä TCL (Technical Community Leader) Air Liquidella. Tässä tehtävässä hän tukee muita yhtiön työntekijöitä elintarviketekniikoihin liittyvissä kysymyksissä, kuten kryoteknisissä prosesseissa tai pakkausten ilmakehissä. Tämän kunniakkaan tehtävän hän on saanut tällä osa-alueella Air Liquidella tekemänsä kehitystyön perusteella.

”Olen työskennellyt oikeastaan vasta lyhyen aikaa Air Liquidella. Siitä huolimatta minusta tuntuu siltä, että yhtiö ymmärtää aidosti sen, että jos työntekijöiden annetaan kasvaa, myös yhtiö kasvaa”, Elodie toteaa. ”Kun yhtiö kasvaa ja panostaa paljon todella merkityksellisiin asioihin, myös me kasvamme yksilöinä”, hän lisää ylpeästi hymyillen.

On täysin varmaa, että Elodiella on luovuutensa, asiantuntemuksensa ja suuren keksimistahtonsa ansiosta merkitystä työssämme paikallisten ja globaalien haasteiden voittamiseksi tavalla tai toisella.

Lue lisää Air Liquiden urasivulta.

Ota yhteyttä