"Täällä avautuu monia ovia ja uusia mahdollisuuksia"

VIE-ohjelma on ponnahduslauta.
Henkilötarina
|
4 joulukuu 2019

Air Liquide UK:n Efficiency Project Lead Francesco Collini kertoo VIE-ohjelmasta, kansainvälisestä työstä, pölyisten vuosikertomusten vaihtamisesta myyntiin ja markkinointiin sekä yhteisten arvojen merkityksestä.

Kunnianhimoiset vastavalmistuneet eivät näe etenemiselleen mitään rajaa tullessaan työelämään. 28-vuotias Francesco Collini on yksi heistä. "Olen asunut kaukana kotoa nyt kolmasosan elämästäni, ja rehellisesti sanottuna on samantekevää, olenko fyysisesti omassa maassani, Belgiassa vai Kiinassa. Olen nuori ja uskallan kokeilla asioita."

Francesco työskentelee tällä hetkellä Efficiency Project Leaderinä Air Liquide UK:lla Birminghamissa. Hän kasvoi pikkukaupungissa Abruzzin seudulla, joka sijaitsee Italian Alpeilla. Hän suoritti tutkinnon Politecnico di Milanossa ja kävi sitten kurssin Tongjin yliopistossa Shanghaissa, ennen kuin viimeisteli maisterinkoulutuksensa arvostetussa Grandes Ecoles of France - ESCP Europe -yliopistossa. Air Liquidesta tuli jo varhain osa Francescon uraa. "Kuulin puhuttavan yrityksestä kandidaattiopintojeni aikana ja vielä enemmän opiskellessani maisteriksi Pariisissa."

Avoin viestintäilmapiiri teki Francescoon vaikutuksen, ja hän haki VIE-ohjelmaan saaden tilaisuuden aloittaa Air Liquidella Belgiassa. "Se vaikutti hyvältä tilaisuudelta kiinnostavassa yrityksessä ja kansainvälisessä kaupungissa. Työ tuotantoyrityksessä on aina houkutellut minua, ja arvostan Air Liquiden panostusta uuteen ja ympäristötietoiseen tekniikkaan."

Ensimmäisen työvuotensa aikana Francesco käytti paljon aikaa toimintojen ja toimialojen tutkimiseen ja analysointiin sekä niiden kaasutarpeiden arviointiin. "Sukelsin syvälle tietokantoihin, etsin uusia liikekumppaneita, muita yhteistyökumppaneita ja messuja sekä pidin esityksiä ja vastaavia. Toisena vuonna siirryin rooliin, jossa kaupallinen analysointi painottuu enemmän. Se tarkoittaa kuukausiraporttien tarkastelua sekä operatiivisten ja kaupallisten päätösten tekoa. Vietin jonkin verran aikaa myyntiosastolla, koska tutkimukset olivat kaupallispainotteisia, mutta ehdottomasti eniten aikaa käytin lukujen analysointiin."

Kun Francisco oli ollut mukana VIE-ohjelmassa 15 kuukautta, hänelle oli tärkeää pystyä esittelemään käytännön hyödyksi olevia raportteja, joiden avulla päättäjät pystyisivät tekemään tärkeitä liiketoimintaan ja tekniikkaan liittyviä päätöksiä. "Se oli hyvä tapa oppia tuntemaan toimintaa", hän vahvistaa. Tutustuin Air Liquiden toiminnan kaupalliseen puoleen, eri toimialoilla käytettävään tekniikkaan, asiakkaisiin ja kilpailijoihin sekä siihen, miten tuotanto ja jakelu todellisuudessa toimivat. Lisäksi sain tietoa Air Liquiden operatiivisista ja kaupallisista strategioista sekä päätöksenteosta."

Siirto Air Liquide UK:lle oli Francescolle luonnollinen askel. Air Liquide UK:lla hän kehittää nyt selkeitä suuntaviivoja sille, mikä voi tuottaa yritykselle lisäarvoa. "Pidän yrityksen vakaudesta ja yhteyksistä moniin tuotannon aloihin, myös innovatiivisiin ja ympäristöystävällisiin aloihin", hän sanoo työskenneltyään yrityksessä nyt kolme vuotta. "Yrityskulttuuri on täällä linjassa omien arvojeni kanssa. Minusta on myös hienoa, että yritys toimii monissa maissa ja tukee kansainvälistä liikkuvuutta."

Francesco pohtii kuitenkin myös tulevaisuutta. "Olisi mahtavaa työskennellä "kentällä" kehitysmaassa, ehkä YK:n tai muun hyväntekeväisyysjärjestön kautta, tai ehkä Air Liquiden kautta, jos voin vaikuttaa asiaan. Työskentely Air Liquidellä on ollut minulle hyvä kokemus, ja suosittelen yritystä myös muille vastavalmistuneille."

Francesco Collini sanoo kuitenkin myös selkeästi, että on tärkeää ottaa vastuu omasta urasta.  "Joskus on etsittävä oma tiensä, ja Air Liquidella on totisesti monia ovia avattavana ja paljon erilaisia mahdollisuuksia."

VIE

Vastavalmistuneet voivat käynnistää uransa Air Liquidella vauhdikkaasti VIE (International Volunteer Program) -ohjelman kautta. Francescon tie kulki Alpeilla sijaitsevasta pikkukaupungista Milanon, Shanghain, Pariisin ja Brysselin kautta Ison-Britannian toiseksi suurimpaan kaupunkiin Birminghamiin.

VIE on lyhenne sanoista "Volunteer for International Experience". Ohjelman on luonut Ranskan valtio, ja se on suunnattu vastavalmistuneille opiskelijoille. Hakeminen edellyttää maisterin tutkintoa ja EU:n kansalaisuutta. Ohjelman tavoitteena on kannustaa ranskalaisyrityksiä kehittämään toimintaansa ulkomailla sekä tarjota vastavalmistuneille mahdollisuus hankkia kansainvälistä kokemusta ranskalaisissa yhtiöissä ympäri maailman. Lue lisää täältä.

Valmis hakemaan VIE-ohjelmaan?

Kysyttävää? Ota yhteyttä, mieluiten englanniksi, niin autamme sinua!

Jaa