Myös pienemmillä panimoilla täytyy ilman muuta olla mahdollisuus käyttää parhaita valmistusaineita

18/10/2021

ALIGAL and brew houses
Elintarvikelaatuisia kaasuja ja laitteita, mutta myös tukea ja asiantuntija-apua

Pohjoismaissa on paljon pienehköjä panimoita. Jotkut niistä harjoittavat kaupallista toimintaa, kun taas toiset ovat pelkkiä harrastusprojekteja. Huomionarvoista on, että monet näistä mikropanimoista valmistavat erittäin korkealaatuista olutta.

Oluen tarjonta kasvaa koko ajan uusien panimoiden perustamisen myötä. Useimmat niistä toimivat pienimuotoisesti, mutta rakkaus ammattia kohtaan ei ole yhtään sen vähäisempää.

”Juuri näin”, sanoo Mats Nilsson, Air Liquide Nordicilla työskentelevä Business Developer Food & Pharma. ”Olemme sitä mieltä, että myös pienemmillä panimoilla – aina harrastajatasolla pyöritettäviin mikropanimoihin asti – pitäisi olla mahdollisuus saada parhaita valmistusaineita ja hyvää tukea.”

Ainesosat suurella A:lla

”Ainesosien osalta keskitymme hiilidioksidiin. Sen lisäksi, että tällä kaasulla on suuri vaikutus oluen makuun, sen tehtävänä on tuottaa vaahtoa. Tästä syystä hiilidioksidi voidaan laskea ainesosaksi, koska se vaikuttaa sekä makuun että tunteeseen – ja lopputuotteen ulkonäköön.”

Air Liquide toimittaa elintarvikelaatuista hiilidioksidia (ALIGAL 2), joka säilyttää oluen valmistuksessa vaadittavan laadun vaikuttamatta oluen makuun ja aromiin. Air Liquidella on myös laitteita, joita käytetään hiilidioksidin lisäämiseksi olueen.

”Mutta ei siinä kaikki”, Mats selittää. ”Kun lisäät hiilidioksidia, sinun on tiedettävä kaikki asiaankuuluvat tosiasiat. Jos näin ei ole, on olemassa vaara, että lisäät liian vähän hiilidioksidia, mikä lyhentää oluen säilytysaikaa, heikentää makua ja vähentää vaahtoavuutta. Jos sen sijaan lisäät liikaa hiilidioksidia, paine säiliöissä, tynnyreissä ja pulloissa nousee liian korkeaksi ja olut vaahtoaa liikaa.”

Tämä tarkoittaa, että CO2-järjestelmä on kalibroitava ja happi on poistettava putkista, säiliöistä, tynnyreistä ja pulloista.

”Happi on poistettava oluesta myös itse tuotantoprosessissa”, Mats jatkaa. ”Jos sitä ei poisteta, se vaikuttaa negatiivisesti oluen säilyvyyteen, makuun ja tuoksuun. Tähän voidaan käyttää sekä hiilidioksidia, CO2 (ALIGAL 2) että typpeä, N2 (ALIGAL 1).”

”Lisäksi olutta pullotettaessa käytetään hiilidioksidia. Monilla panimoillahan on omat pullotusvälineensä.”

Puhdas happi

Sen sijaan lisäämällä puhdasta happea vierteen (oluen pohjan muodostavan seoksen) käymisen aikana voit nopeuttaa prosessia siten, että siitä tulee jopa viisi kertaa nopeampi kuin prosessit, joissa käytetään ympäröivää ilmaa. Air Liquide toimittaa puhdasta happea (ALIGAL 3), joka täyttää EU:n elintarvikkeiden lisäaineita (E948) koskevien asetusten vaatimukset. Riippuen siitä, miten asiakas aikoo käyttää tuotetta, happi voidaan toimittaa yksittäisissä kaasupulloissa, pullopaketeissa tai varastosäiliöissä.

Tuki

”Toimitamme siis elintarvikelaatuisia kaasuja ja laitteita, mutta tuemme panimoita myös osaamisellamme ja kokemuksellamme. Autamme heitä varmistamaan, että oluen aromi ja maku säilyvät ja että vaahto on täydellinen”, Mats kertoo.

Panimot – riippumatta siitä, kuinka pieniä ne ovat – ja jotka ovat kiinnostuneita Air Liquiden tuesta, ovat tervetulleita ottamaan yhteyttä meihin

Ota yhteyttä