Novafos ratkaisi akuutin ongelmansa, joka johtui pahalta haisevasta jätevedenpuhdistamosta

Nopea ja tehokas happiratkaisu Air Liquidelta
Valmistus & prosessit
|
22 maaliskuu 2019

EnviDan A/S on tunnettu jäteveden käsittelyn konsulttiyritys, jonka toimistot sijaitsevat Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa. Yritys otti yhteyttä Air Liquideen Tanskassa, koska heidän asiakkaallaan Novafosilla oli ongelmia jätevedenpuhdistamossa.

Novafosin vesilaitokset Frederikssundissa Kööpenhaminan lähellä puhdistavat kaupungin ja lähipaikkakuntien jätevedet sekä osan paikallisen teollisuuden jätevesistä. Kuten monet muutkin jätevedenpuhdistamot, Novafos käyttää biologista puhdistusprosessia, jossa jätevesi sekoitetaan tiettyyn mikro-organismien seokseen eli niin kutsuttuun aktiiviseen lietteeseen. Nämä mikro-organismit käyttävät jätevesien orgaanista materiaalia ”ravintona”. Tällöin niiden määrä ja näin ollen myös aktiivisen lietteen määrä kasvaa. Kun mikro-organismit ovat suorittaneet puhdistustehtävänsä, liete erotetaan osittain puhdistetusta vedestä. Novafosin nykyisessä vakioratkaisussa säiliöön puhalletaan paineilmaa hapen tuottamiseksi mikro-organismeille.

Miltä hapenpuute haisee?

Biologinen puhdistusprosessi toimii vain silloin, kun säiliöön lisätään riittävästi happea injektoitavan ilman mukana. Erittäin saastuneiden jätevesien aiheuttaman odottamattoman ylikuormituksen vuoksi hapen määrä ei enää ollut riittävä Novafosin tehtaalla, minkä vuoksi suurin osa mikro-organismeista heikentyi huomattavasti. Ylikuormitus johtui todennäköisesti siitä, että tehtaalta oli päässyt ulos vettä,  mikä johti hyvin suureen hapen kulutukseen.

Koska olemassa oleva järjestelmä ei ollut riittävän tehokas käsittelemään hyvin suurta ylikuormitusta, tarvittiin ulkopuolista apua. Tilanne muuttui akuutiksi, koska tapahtuman jälkeen naapurustoon levisi epämiellyttävää hajua. Tehdas sijaitsee asuinalueella, ja haju alkoi nopeasti häiritä paikallisia asukkaita.

Myönteisiä tuloksia alle kahdessa tunnissa

Tässä vaiheessa Novafos otti yhteyttä EnviDaniin löytääkseen ratkaisun nopeasti. EnviDanin prosessi-insinööri Søren Brønd päätti soittaa Air Liquidelle ja pyytää apua. ”Air Liquide auttoi meitä samanlaisessa tilanteessa monta vuotta sitten. Tuolloin yhteistyö oli palkitsevaa ja tehokasta, joten päätimme pyytää Air Liquidea jälleen apuun Novafosin tehtaalle Frederikssundiin.”

Air Liquide reagoi välittömästi. Paikalle asennettiin hätäratkaisu alle kahdessa viikossa sen jälkeen, kun EnviDaniin oli otettu ensimmäisen kerran yhteyttä. Ratkaisuun sisältyi liikuteltava happisäiliö, joka voidaan täyttää säiliöautosta, höyrystin, joka muuttaa nestemäisen kaasun kaasumaiseksi hapeksi, kaksi Ventoxal-ruiskua, joilla injektoidaan happea säiliöön, sekä kaksi kaasun valvontakaappia ja tarvittavat putket. Järjestelmän ansiosta voitiin injektoida nopeasti paljon puhdasta happea. Tällöin Novafos pystyi jo alle kahden tunnin kuluttua asennuksen käyttöönotosta havaitsemaan, että happitasot olivat parantuneet.

”Olemme erittäin tyytyväisiä tähän ratkaisuun, koska saimme nopeasti apua, eikä työ aiheuttanut investointikustannuksia”, kertoo Tom Bjunbjerg Jespersen Novafosilta. ”Lisäksi ratkaisu osoittautui erittäin tehokkaaksi, kun veden laatu parantui nopeasti.”

Air Liquiden ratkaisussa injektoidaan pelkästään happea, ei ilmaa. Säiliöstä ei haihdu juuri ollenkaan kaasua, ja epämiellyttävä haju on poissa!

Hyödyllinen myös uudisrakentamisessa

Akuutti ongelma on nyt ratkaistu, mutta Novafos haluaa käyttää Air Liquiden ratkaisua vielä muutaman kuukauden ajan. Sattumalta kävi ilmi, että Novafos on suunnitellut uudistavansa myös kaksi muuta säiliötä Frederikssundin laitoksessa. ”Tämä ratkaisu sopii meille todella hyvin sekä ylikuormituksen hallinnan että laitoksen kunnostuksen yhteydessä”, lisää Tom Brunbjerg Jespersen.

Pysyvä vaihto pelkkään happeen?

Novafos on pyytänyt meitä tekemään selvityksen pysyvästä ratkaisusta toiseen laitokseensa”, kerrotaan Air Liquidelta. ”Novafosin nykyinen vakioratkaisu, jossa säiliöön puhalletaan paineilmaa hapen kuljettamiseksi mikro-organismeille, toimii ulkoilmalla, joka sisältää vain 20 % happea. Tämä aiheuttaa melua, kuluttaa energiaa ja vaatii melko lailla kunnossapitoa. Air Liquiden ratkaisu, jossa käytetään pelkkää happea, on tehokkaampi. Ratkaisun avulla voidaan säädellä säiliön happitasoa joustavasti ja helposti. Lisäksi ratkaisumme on hiljainen ja vaatii vain vähän huoltoa.

Lue lisää

Jaa