Alumiiniveneiden hitsaus nopeutui, kun Arronet siirtyi argon-heliumseokseen

08/06/2021

Arronet båtar
Vaihto puhtaasta argonkaasusta argon-heliumseokseen oli venevalmistaja Arronetille myönteinen kokemus.

Ruotsalainen venevalmistaja Arronet Teknik AB sai Air Liquiden hitsausasiantuntijalta vinkin: “Käyttäkää puhtaan argonin sijaan hitsauskaasua, jossa on mukana myös heliumia!” Sanottu ja tehty – ja tuloksena oli parempi läpihitsaus ja siistimmät hitsaussaumat, sekä ennen kaikkea tuotannon nopeutuminen.

“Me olemme veneenrakennuksen asiantuntijoita, ja kaasuntoimittajamme on puolestaan hitsauskaasujen asiantuntija", toteaa Håkan. Siksi arvostamme Air Liquiden hitsausasiantuntijalta saatuja vinkkejä. "Olemme aina avoimia uusille menetelmille, jotka voivat parantaa työtämme entisestään, ja seuraava askel voisi olla keskustelujen aloittaminen täysin oksidivapaasta hitsauksesta, jota meillä kutsutaan myös noettomaksi hitsaukseksi.”

Arronet hitsaa yhteen alumiiniveneiden osia sekä hitsausroboteilla että käsinhitsauksena, josta vastaavat yhtiön 15 kokopäivätoimista hitsaajaa. Yhtiö investoi pari vuotta sitten uuteen plasmakoneeseen, jolla voidaan plasmaleikata, porata pieniä reikiä ja merkitä taittolinjoja sekä asennuskohtia.

Arronet on käyttänyt alusta alkaen Air Liquiden ARCAL Prime -vakiokaasua, joka on puhdasta argonia. Air Liquiden hitsausasiantuntija kuitenkin vinkkasi Arronetilla käydessään hitsauskaasuseos ARCAL 35:stä, johon on lisätty osaksi heliumia. Arronetilla otettiin vinkki kiitollisena vastaan ja saatiin pian huomata tuotteen edut. Kävi ilmi, että ARCAL 35:llä saatiin parempi läpihitsaus alumiiniin ja että hitsauskoneella voitiin nyt hitsata nopeammin sekä paremmin tuloksin. Käsinhitsauksessa käytetään edelleen Primea.

Turvallisia veneitä eliniäksi

Arronet Teknik AB:llä on kattava alumiiniveneiden mallisto, jota yritys kehittää ja parantelee jatkuvasti. Uusin parannus on kumiripusteisten ohjaamojen tuonti kaikkiin venemalleihin.

“Filosofiamme on, että Arronet-veneen pitää kestää ostajalla koko eliniän! Veneen omistamisen pitää olla mutkatonta ja hauskaa. Veneen on oltava helppohoitoinen, nopea ja laadukas. Älykkäät, toimivat detaljit ovat tärkeitä”, Håkan von Arronet toteaa.

Arronetillä on yhteensä 40 työntekijää. Uudella 5 000 neliömetrin telakalla valmistuu sarjatyönä yli 200 alumiinivenettä vuodessa. Jokainen työn alle tuleva vene on tilaustyö, joka varustetaan asiakkaan toiveiden mukaan.

Arronet valmistaa täyshitsattuja veneitä, joiden vahvistettu runko on suolavettä kestävää merialumiinia. Tämän ansiosta veneet ovat vahvoja, turvallisia ja huoltovapaita sekä valmiita merille joka säässä, kovassakin tuulessa ja niin paksussa jäässä, mitä vene painonsa puolesta kykenee murtamaan.

“Turvallisuus on meille tärkeää, ja rakennamme veneet selviytymään kovastakin menosta”, Håkan korostaa. Niissä on ilmatyynyt ja ne kelluvat, vaikka runko täyttyisi vedellä.

Veneitä poliisille ja pelastuslaitokselle

Veljekset Håkan ja Niklas von Arronet perustivat perheyritys Arronet Teknik AB:n vuonna 1992. He aloittivat pienessä mittakaavassa erilaisten metallituotteiden valmistuksella. Nyt 27 vuotta myöhemmin Arronet on markkinoiden johtava yritys, joka valmistaa alumiiniveneitä sekä yksityiskäyttöön että ammattilaisille, kuten poliisille ja pelastuslaitokselle.

Arronet sijaitsee kauniilla paikalla meren rannalla Öregrundissa, pohjoisessa Roslagenissa, josta on Tukholmaan noin 130 km, Uppsalaan 80 km ja Gävleen 90 km. Alumiiniveneet valmistetaan Öregrundissa alusta loppuun, ja niitä myydään sekä Ruotsiin että ulkomaille. Veljekset ottivat ylpeinä vastaan Vuoden yrittäjän kunniamerkin Östhammarin kunnalta vuonna 2011.

Ota yhteyttä