Haluatko kuljettaa kaasupulloja henkilöautossa?

Toimi näin.
Kaasunkäyttäjä - ammattilaiset ja harrastajat
|
8 tammikuu 2019

Suuremmat yritykset kuljettavat kaasupullonsa tavallisesti kuorma-autolla, mutta pienemmät yritykset ja yksityishenkilöt hoitavat kuljetuksen omin käsin. Usein tähän valitaan paketti- tai henkilöauto eli auto, jota ei ole tarkoitettu tähän tarkoitukseen. Se ei sinänsä ole ongelma, mutta on tärkeää noudattaa lainsäädäntöä. Me Air Liquidella suosittelemme, että noudatat turvallisuussääntöjämme. Malou Lindberg, Industrial Merchant Packaged Gases & Specialty Gases Director, joka vastaa Air Liquiden pulloissa toimitettavien teollisuuskaasujen ja erikoiskaasujen tuotannosta, kertoo, mitä sinun on otettava huomioon.

"Mieti ensin kaasupullojen kokoa, miten paljon ne painavat ja mitä kaasua ne sisältävät," Malou Lindberg aloittaa. "Air Liquidella on pieniä helposti käsiteltäviä kaasupulloja, ts. ALbeeTM-valikoiman pulloja, jotka painavat 10–20 kg, ja joista pienin on vain 63 cm korkea. Meillä on myös perinteisiä ja suurempia teollisuuskaasupulloja, joiden tyyppimerkinnät ovat esim. M20 ja L50, jotka painavat 20–65 kg ja joista suurin on 1,60 metriä korkea. ALbee-pullot on helppo siirtää käsin, koska niissä on miellyttävä kahva, kun taas painavammat pullot vaativat pullokärryt."

"Jos olet siirtämässä suurta kaasupulloa lyhyen matkan, voit tehdä sen rullaamalla sitä hitaasti ja varovasti pystyasennossa, mutta tämä vaatii kokemusta, joten älä yritä tätä, ellei sinulla ole kokemusta kaasupullojen käsittelystä. Käytä mieluummin kaasupullokärryjä, jos se on mahdollista. Vältä suurien ja raskaiden pullojen nostelua ergonomia- ja turvallisuussyistä."

"Pullojen painolla ja koolla on merkitystä, kun olet kuljettamassa niitä," Malou Lindberg jatkaa. "Jos sinulla on oma yritys ja olet noutamassa pulloja omalla autolla, sinulla on oltava ADR 1.3 -koulutus (tiedostava ADR-koulutus), joka mahdollistaa enintään 1 000 ADR-pisteen eli 20 L50-pullon kuljetuksen), jos kaasu on inerttiä, ts. se ei ole palavaa, räjähtävää, hapettavaa eikä myrkyllistä. Ei-inertit kaasut on kuljetettava pienemmissä erissä."

Jos olet yksityishenkilö ja noutamassa edustajalta tai jälleenmyyjältä ostamaasi tai vuokraamasi kaasupulloa, vältä pullon kuljetusta omalla henkilöautollasi. ADR-asetusten mukaan saat kuitenkin kuljettaa kaasupullon henkilöautossa yksityishenkilöiden poikkeussääntöjen vuoksi.

Kultaiset säännöt kaasupullojen kuljetukselle henkilöautolla

 • Henkilöauto ei oikeastaan sovi kaasupullojen kuljetukseen – vältä jos mahdollista.
 • Lue kaasun käyttöturvallisuustiedote.
 • Sulje pullon venttiili, irrota kaikki varusteet, jotka eivät kuulu pullon alkuperäisvarustukseen, kuten esim. säädin ja painemittari ym.
 • Asenna mahdollinen suojahattu.
 • Kiinnitä kuorma hyvin.
 • Kaasupullot eivät päästä kosketuksiin palavien aineiden, öljyn tai rasvan kanssa.
 • Huolehdi auton hyvästä tuuletuksesta, myös pysäköitynä. Käytä happimittaria.
 • Älä tupakoi.
 • Aja suoraan käyttöpaikalle.
 • Pura kaasupullot heti autosta.

Noudata seuraavaa:

 • Älä kuljeta myrkyllisiä tai syövyttäviä kaasuja.
 • Älä kuljeta syttyviä kaasuja auton tavaratilassa.
 • Älä kuljeta yli 50 litraa (vesimääränä).

"Saat kuljettaa kaasupulloja pakettiautossa tai henkilöautossa edellyttäen, että noudatat lain vaatimuksia," Malou Lindberg sanoo. "Suosittelemme, että noudatat kaikkia turvallisuussääntöjämme. Pullot on ensinnäkin kiinnitettävä niin, että ne eivät liiku voimakkaan jarrutuksen tai äkillisen ohjausliikkeen seurauksena. Jos poliisi löytää autosta irtonaisia kaasupulloja, saat sakot. Tärkein syy kiinnittää pullot kunnolla on tietenkin se, että kukaan ei loukkaannu."

"Sulje pulloventtiili ja asenna suojahattu," Malou Lindberg jatkaa. "Useimmissa on pulloissamme on valmiina suojahattu, johon säädin on integroitu, eikä sitä voi edes irrottaa. Nesteytettyä kaasua (esim. nestekaasua) sisältävät pullot on aina kuljetettava pystyasennossa. On tärkeää huolehtia auton hyvästä tuuletuksesta kesällä ja talvella ja myös silloin, kun auto on pysäköity. Mitä lämpimämpi sää, sitä suuremmaksi pullon paine nousee ja sitä suurempi tuuletustarve. Jos kuljetat säännöllisesti happea tai inerttejä kaasuja, kuten esim. typpeä tai argonia sisältäviä pulloja, suosittelemme hankkimaan kannettavan happimittarin. Se on edullinen hankkia ja varoittaa, jos auton happipitoisuus nousee tai laskee voimakkaasti."

Kaasupullot kestävät iskuja

"Jos ote kaasupullosta lipeää, älä yritä estää kaatumista. Anna pullon kaatua, se kestää iskuja", Malou Lindberg toteaa. "Jos yrität pysäyttää pullon, voit satuttaa itsesi vakavasti. Testeissä pulloja on pudotettu 1,2 metrin korkeudesta "pää" edeltä, joka on pullon arin osa, ja pullot selvisivät siitä vaurioitta. Liittimet ja venttiilit kannattaa tarkastaa huolella kaatumisen jälkeen. Tarkasta myös, että säädin ja painemittari ovat ehjiä!"

Asetyleeni edellyttää erityistä tarkkaavaisuutta

Asetyleenipullojen kuljettaminen ja käsittely edellyttää lisäturvallisuustoimenpiteitä. Näitä kaasupulloja ei saa kuljettaa tai varastoida vaaka-asennossa. Jos pulloa on pidetty vaaka-asennossa, sen on oltava pystyasennossa 24 tuntia ennen kuin venttiili avataan. Ja venttiili on avattava varovasti ja asteittain, vaikka pullo ei olisi ollut makuullaan. Ellet ryhdy näihin turvatoimiin, asetyleenipullossa oleva liuotinaine voi vuotaa ulos.

Nykypäivän asetyleenipullot ovat hyvin turvallisia ja kestäviä. Mikäli asetyleenipulloon kohdistuu kova isku tai se putoaa, tulee kaasupullo sijoittaa erilleen ja sitä tulee tarkkailla mahdollisen kuumenemisen vuoksi vuorokauden ajan. Mikäli pullo kuumenee, tulee pelastusviranomaiset kutsua paikalle ja turvallisuustoimenpiteet aloittaa mm alueen evakuointi sekä kaasupullon viilentäminen vedellä kunnes kaasupullo on viilentynyt.

Entä tyhjät pullot?

"Samat turvasäännöt koskevat myös tyhjien pullojen kuljetusta. Sulje venttiili kunnolla, jotta pullosta ei vuoda jäännöskaasua," Malou huomauttaa. "Muista myös irrottaa kaikki varusteet, jotka eivät kuulu pullon alkuperäisvarustukseen, kuten esim. säädin ja painemittari, ja asenna sitten mahdollinen suojahattu. "Useimpien pullojen, mm. ALbee-ostopullon, suojahattu on integroitu yksikkö, jota ei voi irrottaa.

Yhteydenotto

"Riippumatta siitä mitä pulloja aiot kuljettaa – ole varovainen ja käytä tervettä järkeä! Lue ohjeet täältä tai kotisivuiltamme ja selvitä mitä riskejä kuhunkin kaasuun liittyy. Kysy meiltä tai edustajiemme tai jälleenmyyjiemme kaasuvastaavalta," Malou Lindberg lopettaa. Lue lisää kuljetettavan tuotteenkäyttöturvallisuustiedotteesta.

Jaa