Simuloitu hitsaus säästää ammattikoulujen ja yritysten aikaa ja rahaa

Tulevaisuus on täällä – lisätyn todellisuuden hitsaussimulaatio.
Kaasunkäyttäjä - ammattilaiset ja harrastajat
|
24 lokakuu 2019

AR-tekniikka (Augmented Reality, lisätty todellisuus) voi helpottaa työntekoa ammattikouluissa ja teollisuusyrityksissä, joissa hitsataan paljon. AR-laitteiden avulla pystytään simuloimaan todentuntuisesti ja turvallisesti erilaisia skenaarioita sekä varautumaan näin puutteisiin, vikoihin ja mahdollisiin työympäristön ongelmiin.

AR-tekniikalla tehokkaammin ja edullisemmin

AR-hitsauksessa on monia etuja. Nuoremmalle hitsaajasukupolvelle tekniikka voi olla uutta ja jännittävää, ja ennen kaikkea se auttaa vähentämään koulutukseen kuluvaa aikaa ja kustannuksia. Laitteet eivät vaadi erityisiä tiloja, eikä myöskään hitsauslangan ja kaasun kaltaisia kulutusmateriaaleja tarvita. Lisäksi oppilaat ja työntekijät välttyvät riskeiltä koulutuksen ja testien yhteydessä.

Tekniikka sopii loistavasti uusien opiskelijoiden houkutteluun hitsausalalle, painottaa Daniel Larsson, joka toimii Air Liquiden hitsausasiantuntijana Ruotsissa. Vuorovaikutteisessa ympäristössä opiskelija voi harjoitella ensin luokkahuoneessa ja siirtyä sitten välillä "tosielämään" hitsauslaboratoriossa.

AR-hitsauksella voi olla paljon merkitystä myös teollisuusyrityksissä, joissa käytetään sekä manuaalista että robotisoitua hitsausta. Hitsauksen simulointi toimii hyvänä lisänä, kun halutaan testata hitsausta uusilla sovelluksilla tai käyttää robottiyksikköä.

Hitsauksen kokeilu vuorovaikutteisessa ympäristössä säästää yritykseltä sekä aikaa että rahaa, kun kalliiden koekappaleiden valmistus tai ylimääräisten materiaalien käyttö ei ole tarpeen, jatkaa Daniel.

Air Liquiden AR-hitsauslaitteet tulevat kansainväliseltä Seabery-yhtiöltä, joka on uranuurtaja ammatillisen koulutuksen tarpeisiin suunnatun lisätyn todellisuuden saralla. Laitteistoa esiteltiin Air Liquiden osastolla vuoden 2018 Elmia Welding & Joining Technology -teollisuusmessuilla. Se herätti heti paljon kiinnostusta. Messuvieraat jonottivat pian joukolla osaston ulkopuolella, ja kaikki halusivat kokeilla hitsausta simuloidussa ympäristössä.

Vierailijat olivat ammattikoulujen opettajia ja opiskelijoita sekä teollisuusyritysten edustajia, ja useimpien mielestä tekniikka oli todella mielenkiintoinen ja käyttökelpoinen, kertoo Daniel. Messujen jälkeen monet eri tahot pyysivät minua omiin tiloihinsa esittelemään laitteistoa.

Lisätyn todellisuuden hitsaussimulaatio

AR-hitsauksessa käytetään todellisia esineitä, joiden päälle lisätään tietokoneella luotuja kuvia. AR-varusteisiin kuuluvassa hitsauskypärässä on kamera ja anturi, joka lähettää videon ja paikannustiedon järjestelmätietokoneeseen. Järjestelmä käsittelee nämä tiedot sekä luo realistisen simulaation ja graafiset tiedot, kun käyttäjä "hitsaa". Tiedot lähetetään näytölle ja kypärän kaiuttimeen, jolloin hitsaaja tuntee "hitsaavansa" esineitä, valoja ja hitsausroiskeita jäljittelevien näkö- ja kuuloaistimusten perusteella. Hitsausta ei siis oikeasti tapahdu, vaan se on simuloitua. Tällöin ei tarvitse käyttää kaasua, lankaa ja vastaavia tarvikkeita. "Hitsaustöiden" jälkeen "hitsaaja" voi tarkastella työtään ja antaa sen arvioitavaksi. Laitteisto sopii käytettäväksi koulutuksessa, jossa opiskelijoiden on opiskeltava monissa erilaisissa tilanteissa tullakseen taitaviksi hitsaajiksi.

Lisätietoja

Jos haluat lisätietoja AR-hitsauksesta, ota yhteyttä Daniel Larssoniin (Business Developer / Welding Expert, Manufacturing & Process) lähettämällä sähköpostia osoitteeseen daniel.larsson@airliquide.com tai soittamalla numeroon +46 702 52 16 58.

Jaa