Turvallisuus kryogeenisten kaasujen käsittelyssä

Kaasunilmaisimista suojavaatteisiin
Tutkimus & Analyysit
|
30 toukokuu 2022

Kryogeenisiä kaasuja käytetään laajasti laboratorioissa niin lääkkeiden valmistuksessa kuin teollisuudessa ja jopa ravintoloissa. Kryogeenisten kaasujen käytöllä on joitakin ainutlaatuisia etuja, mutta siihen liittyy myös riskejä.

Lataa valkoinen kirjamme kaasujen turvallisesta käsittelystä laboratoriossa.

Lataa

Virheellisestä kryogeenisten kaasujen käytöstä voi aiheutua tukehtumisriski ja kolmannen asteen palovammojen riski. Stefan Suys, joka työskentelee Air Liquiden laite- ja asennustoiminnon tuotepäällikkönä Luoteis-Euroopassa, selittää: ”Nestemäinen typpi – joka on eniten käytetty kryogeeninen kaasu – on hajuton ja mauton. Haihtuessaan se voi täyttää huoneen huomaamattomasti ja syrjäyttää huoneessa olevan hapen.”

”On tärkeää muistaa, että nestemäisen typen tilavuus suurenee 680-kertaiseksi, kun se kaasuuntuu. Ilmakehä voi siten muuttua vaaralliseksi jo suhteellisen pienestä määrästä siihen vuotanutta typpeä. Henkilökohtaisia tai kiinteitä happihälyttimiä on sen vuoksi ehdottomasti käytettävä, kun kryogeenisiä kaasuja käsitellään suljetussa tilassa.”

Kryogeenisäiliöt

Kryogeeniset kaasut toimitetaan erikoissäiliöissä tai suurissa tankeissa. Jos kaasu toimitetaan tankissa, käyttäjän on itse täytettävä omat säiliönsä tankista. Air Liquidella on suuri valikoima kryogeenisäiliöitä. Meillä on sekä hermeettisesti suljettuja säiliöitä, joissa on paineenkorotusjärjestelmä, että perinteisiä säiliöitä, joissa on tiivistekansi. Molemmista vaihtoehdoista on saatavilla eri kokoja, pyörillä ja ilman pyöriä.

”Hermeettisesti suljettu säiliö, jossa on paineenkorotusjärjestelmä, on erityisen kätevä, koska kryogeenistä nestettä ei tarvitse kaataa”, Stefan kertoo. ”On kuitenkin tärkeää varmistaa, ettei paine kasva liian suureksi astiassa. Jos paine kasvaa liikaa, ylipaineventtiili avautuu automaattisesti ja estää astiaa räjähtämästä. Kun näin tapahtuu, typpeä kuitenkin vuotaa kaasun muodossa huoneeseen.”

”Jos käyttäjä unohtaa sulkea paineenkorotusta säätelevän venttiilin, ylipaineventtiili jää auki. Typen määrä huoneessa jatkaa silloin kasvuaan. Huoneeseen tulevat henkilöt ovat silloin suuressa vaarassa tukehtua erityisesti, jos kaasunilmaisimia ei ole käytössä. Tilojen, joissa käsitellään kryogeenisiä kaasuja, merkitseminen varoituskylteillä on pakollista. Suosittelemme todella asentamaan tilaan tehokkaan ilmanvaihtojärjestelmän ja täydentämään sitä mielellään pakotetulla ilmanvaihdolla, joka kytketään happihälyttimeen ja joka käynnistyy happitason laskiessa kriittisen alhaiseksi.”

Palovammojen ennaltaehkäisy

Perinteisiä säiliöitä, joissa ei ole paineenkorotusjärjestelmää, hallitaan manuaalisesti. Kun kansi irrotetaan, pieni määrä typpeä vapautuu aina kaasun muodossa. Tavallisissa olosuhteissa tämän ei pitäisi olla ongelma. Kaasunilmaisimen käyttäminen on joka tapauksessa tärkeää turvallisuuden varmistamiseksi myös tällaisia säiliöitä käytettäessä. Siinä ei kuitenkaan ole kaikki. ”Jos nestemäistä typpeä kaadetaan pullosta, sitä voi läikkyä iholle. Tästä voi aiheutua vakava palovamma ja jopa kolmannen asteen palovamma”, Stefan lisää. ”Lisäksi kosketuksesta nestemäiseen typpeen ei aiheudu kipua, minkä vuoksi hermosto ei lähetä varoitussignaalia.”

”Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että käyttäjä käyttää oikeita henkilönsuojaimia. Suojakäsineet ja -lasit ovat minimivaatimus. Suosittelemme lisäksi, että käytät visiiriä, tiiviitä saappaita, joiden päälle lahkeet tulevat, ja pitkähihaisia vaatteita.

Lataa valkoinen kirjamme kaasujen turvallisesta käsittelystä laboratoriossa.

Lataa

Jaa