Fleksaajat – uudet ruokatrendit tuovat uusia haasteita elintarviketeollisuudelle

16/08/2019

Flexitarian
Fleksaajien ruokavalinnat vaikuttavat elintarvikkeiden valmistajiin

Vielä hiljattain länsimaissa oli itsestään selvää, että yksi päivän aterioista sisälsi lihaa, eikä monikaan ollut kasvissyöjä. Tällä hetkellä sen sijaan yhä useampi valitsee osa-aikaisen sekasyöjän eli fleksaajan elämäntavan. Lihankulutus vähenee kestävämpien viljelykasvien ja enemmän kasviksia sisältävän ruoan hyväksi. Jopa maailman suurin pikaruokaketju McDonald's noudattaa suuntausta ja toi muutama vuosi sitten Ruotsissa ja Suomessa markkinoille ensimmäisen vegaanihampurilaisen, McVeganin.

Vaihtoehtoisia elintarvikkeita ympäristön suojelemiseksi

J. Walter Thompson Intelligence -tutkimusyrityksen tekemän tutkimuksen mukaan "Englannin ja Yhdysvaltojen 80- ja 90-luvuilla syntyneistä kansalaisista 78 % haluaa muuttaa ruokailutottumuksiaan pienentääkseen ympäristövaikutustaan ja 70 % on halukkaita maksamaan enemmän tuotteista, jotka on valmistettu uudelleenkäytetyistä tai kierrätetyistä materiaaleista". Meitä muistutetaan yhä useammin ekologisesta jalanjäljestämme, ja monet haluavat syödä kestävämpää, terveellisempää, turvallisempaa ja maukkaampaa ruokaa.

Fleksaustrendin seurauksena kuluttajat haluavat erilaisia vaihtoehtoja perinteisille lihatuotteille ja selkeitä ainesosaluetteloita, joista käy ilmi, että tuotteet sisältävät tunnettuja ja kasvispohjaisia ainesosia. Lisäksi fleksaajat ja kasvissyöjät haluavat tuotteita, jotka muistuttavat vakuuttavasti lihaa ja joiden ravintoarvo on suuri. Tärkeää on myös, että tuotteiden käsittely on helppoa ja niiden lämmittäminen nopeaa ja vaivatonta.

Trendi asettaa elintarviketeollisuudelle uusia haasteita:

  • Tuotteiden on oltava niin ulkonäön kuin maun puolesta laadukkaita. Fleksaajat ja kasvissyöjät odottavat, että heidän käyttämänsä kasvikunnasta peräisin olevat tuotteet näyttävät ja maistuvat lihalta.
  • On varmistettava, että elintarvikkeiden valmistus on kestävää. Kuluttajat kantavat yhä enemmän huolta elintarvikekulutuksensa aiheuttaman ympäristövaikutuksen pienentämisestä. Samaan aikaan elintarvikkeiden tuotannon tulee nousta jopa 60 % vuoteen 2050 mennessä maailman elintarviketarpeen tyydyttämiseksi.
  • Tuotantojärjestelmän on mukauduttava joustavasti ja nopeasti kuluttajien vaatimuksiin.

Näiden voisi luulla olevan pelkästään hyviä uutisia elintarviketeollisuudelle, mutta ne edellyttävät koko joukon muutoksia sekä elintarvikkeiden valmistukseen että säilytykseen.

Air Liquide selviytyy haasteesta!

"Air Liquiden kaasuratkaisuilla elintarviketuotteiden maku ja ulkonäkö säilyy laadukkaana", kertoo Mats Nilsson, Business developer and Field Sales, Food & Pharma.

"Ratkaisujemme ja asiantuntemuksemme ansiosta elintarvikeyritysten tuotantotoiminta on tehokasta ja kilpailukykyistä. Muun muassa kryogeenisellä pakastuksella ja jäähdytyksellä voidaan säilyttää tuotteiden houkutteleva rakenne ja muoto. Toinen merkittävä ratkaisu on pakkaus suojakaasuun eli MAP (Modified Atmosphere Packaging), joka ratkaisee monta elintarvikkeiden säilytykseen liittyvää ongelmaa."

"Elintarvikkeiden pakkaaminen suojakaasuun pidentää tuotteiden säilyvyyttä. Elintarvikelaatuisia ALIGAL™-elintarvikekaasuja ovat puhtaat kaasut (hiilidioksidi, happi ja typpi) sekä kaasuseokset, jotka valmistetaan elintarvikkeita koskevien turvallisuus- ja hygieniastandardien mukaisesti. Kaasut pidentävät erilaisten valmisruokien, hedelmien, vihannesten, lihan, siipikarjan, kalan, juuston, leivän ja meijerituotteiden säilyvyyttä. Kaasupakkausten käyttö minimoi ruokahävikin ja pienentää ekologista jalanjälkeämme."

Pidemmät tuotantosarjat, vähemmän säilöntäaineita

"Elintarvikevalmistajille tämä merkitsee pidempiä tuotantosarjoja, mikä tehostaa liiketoimintaa ja parantaa sen kannattavuutta. Myös puhdistamiseen kuluu vähemmän aikaa, ja samalla jäteveden määrä vähenee. Valmistajat voivat pidentää toimitusreittejään, koska kuljetusajat voivat olla pidempiä tuotteiden kärsimättä. Viimeisenä muttei vähäisimpänä elintarvikevalmistajat voivat käyttää vähemmän säilöntäaineita, kun he pakkaavat tuotteensa suojakaasuun".

"Luonnollisesti myös kuluttajat hyötyvät suojakaasuun pakattujen tuotteiden pidemmästä säilyvyydestä. Kun ruokaa menee vähemmän roskiin, kotitalouksille jää käyttöön enemmän rahaa. Lisäksi elintarvikkeiden pidempi säilyvyys merkitsee, että kaupassa voi käydä harvemmin, ja silloin ympäristövaikutuksetkin vähenevät."

ALIGAL-kaasuseokset suojakaasuun pakkaamista varten

"Suojakaasuun pakkaamiseen tarkoitetuista ALIGAL-kaasuista on oma kaasunsa eri elintarvikkeita varten. "ALIGAL 13 -kaasua esimerkiksi käytetään muun muassa valmisruokien pakkaamiseen. Kaasuseos pidentää säilyvyysajan vähintään 3–4 viikkoon 4 °C:n lämpötilassa, tuotteen mukaan, ja ehkäisee esimerkiksi bakteerien aiheuttaman pilaantumisen".

Ota yhteyttä