IKEA viljelee itse salaattinsa käyttämällä ilmastofiksua kaasua

IKEA käyttää Air Liquiden Green Origin Inside ALIGAL 2 (hiilidioksidi) -kaasua salaatin viljelyssä tavaratalon omaa ruokalaa ja ravintolaa varten, kaiken tämän tarkoituksena on edistää kierrätystä ja estää ruokahävikki.
Elintarvikkeet & Lääketeollisuus
|
29 maaliskuu 2022

IKEAn tavaratalo Malmössä haluaa osallistua kiertotalouteen entistäkin enemmän, myös omien keittiöidensä toiminnan kautta. Mikä voisi olla paikallisempaa kuin oman salaatin viljely kehittyneen tekniikan ja ilmastofiksun kaasun avulla viljelylaatikossa suoraan tavaratalon pysäköintialueella?

Uraauurtava viljelylaatikko

IKEA on sijoittanut viljelylaatikon tavaratalonsa eteen Malmössä. Osana Ingka Groupin strategiaa ruokahävikin vähentämiseksi ja kierrätyksen edistämiseksi IKEA päätti viljellä itse salaatin omaa ruokalaansa ja ravintolaansa varten suoraan pysäköintialueella. Huipputekninen viljelylaatikko vie vain 30 m²:n alan. Pyörivän monitasoisen järjestelmän ansiosta viljelyala on kuitenkin peräti 63 m²!

Tärkeitä viljelyparametreja, kuten kosteutta, valoa, ravintoaineita ja hiilidioksiditasoja, mitataan antureilla. Parametreja voidaan myös ohjata tarkasti kauko-ohjauksella. Vesiviljelyjärjestelmässä salaatti kuluttaa vain 10 % perinteisten menetelmien vesimäärästä.

Pelkästään 1 1/2 kuukauden viljelyn tuloksena IKEA on kerännyt noin 12 kg salaattia päivässä! Salaatin tuotanto voidaan mitoittaa joustavasti kulutuksen mukaan ja ruokahävikki voidaan minimoida samalla, kun maantiekuljetusten tarve poistuu. Kuljetusten osuus on tavallisesti merkittävä lopputuotteiden hiilijalanjäljessä.

Biologisista lähteistä saatu hiilidioksidi tehostaa fotosynteesiä

Viljelyn optimointiin tarvitaan lisäksi hiilidioksidia, joka on tietysti ilmastofiksu Green Origin Inside. Lehdet imevät hiilidioksidin, joka tarvitaan yhdessä veden, valon ja ravinteiden – sekä sopivien ympäristöolosuhteiden – kanssa uuden kasvikudoksen kehittymiseen. Monimutkaisen ketjureaktion, jota kutsutaan fotosynteesiksi, tuloksena happea vapautuu vähitellen ilmakehään ja tuore ja maukas salaatti voi kasvaa.

Lue lisää

Jaa