Uudet ympäristöystävälliset Eurooppa-standardit – suuri haaste jäähdytysalalle

LVIJ-teollisuuden on valittava uusia vaihtoehtoja.
Kaasunkäyttäjä - ammattilaiset ja harrastajat
|
17 lokakuu 2018

LVIJ-teollisuudelle (lämmitys, ilmanvaihto, ilmastointi ja jäähdytys) asettaa jatkossa suuria haasteita eurooppalainen F-kaasuasetus, joka astui voimaan jo vuonna 2015. European Climate Change Program -ohjelmaan sisältyvän asetuksen tarkoitus on vähentää tiettyjen ilmaston lämpiämistä edistävien fluorattujen kasvihuonekaasujen päästöjä. Asetus vaikuttaa LVIJ-teollisuuteen, koska mm. lämpöpumpuissa, jäähdytys- ja pakastuslaitteistossa käytettävä kylmäaine on nyt vaihdettava uusasennuksen ja huollon yhteydessä sen suurien ympäristövaikutusten vuoksi.

Global warming potential

F-kaasut on luokiteltu GWP:n (Global Warming Potential) perusteella. Mitä suurempi GWP, sitä enemmän kaasu vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen Vertailuaineena on hiilidioksidi, jonka arvo on 1. Esimerkiksi HFC R134a on freon ja sen arvo on 1 480. Tämä tarkoittaa, että 1 kilon HFC R134a-päästö vastaa 1 480 kilon (!) hiilidioksidipäästöä. Tästä huolimatta freoneja, kuten HFO- ja HC-kaasuja, käytetään edelleen laajamittaisesti. 

Uusi asetus vaatii, että F-kaasujen, eli HFC, HFO ja HC, päästöjä pienennetään 66 %:lla vuoteen 2030 mennessä ja 20 %:lla vuosien 2018 ja 2021 välillä. Siksi LVIJ-teollisuuden on suurimittakaavaisesti siirryttävä ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin.

R744: ihanteellinen ratkaisu?

Vaikka vaihtoehtoja on useita, näyttää siltä, että R744-kaasu on paras vaihtoehto – monestakin syystä. R744 on 99,99-prosenttisesti hiilidioksidia (CO2) ja sen GWP-arvo on siten 1. Kaasulla on myös erinomaiset termodynaamiset ominaisuudet ja se laskee energiankulutusta. Lisäksi R744 on huomattavasti halvempaa kuin muut kylmäaineet. Ja vaikka tähän kaasuun perustuvien kylmäasennusten hinta on edelleen korkeampi, kokonaiskäyttökustannukset ovat yhtä suuret kuin perinteisillä jäähdytysjärjestelmillä.

LVIJ-laitteistojen valmistajat tunnustavat R744:n edut ja kehittävät uusia kaasulle optimoituja laitteistoja. Danfoss, Bitzer ja SCM Frigo tarjoavat jo tämäntyyppisiä laitteita. Useat saksalaiset autonvalmistajat ovat jo siirtyneet R744-pohjaisiin ilmastointijärjestelmiin.

Erittäin kuiva

"Air Liquiden R744-kaasu toimitetaan erityisissä lämpökäsitellyissä kaasupulloissa," kertoo Anders Broberg, Entrepreneurs & Professionels Offer Deployment Manager Air Liquide Nordenissa. "Tämä tarkoittaa, että voimme taata, että toimittamassamme R744-kaasussa on kosteushiukkasia alle 5 ppm, eikä kaasuun näin ollen muodostu jääkiteitä. Ja tämä on melko ainutlaatuista, koska R744 sisältää tavallisesti n. 200 ppm kosteushiukkasia. Toinen tärkeä tekijä on R744-kaasun alkuperä. Kaasu ts. hiilidioksidi kerätään talteen muiden tuotantoprosessien yhteydessä, emme siis tuota uutta kaasua."

Monia käyttökohteita

"R744 sopii siksi erityisen hyvin korvaamaan nykyiset kylmäaineet erilaisissa kylmälaitteissa, kuten esim. ruokakauppojen pakastimet, kauppojen ja julkisten tilojen ilmastointilaitteet, jäähallit, siirrettävät ilmastointilaitteet ym." Anders Broberg toteaa. "Air Liquiden R744-kaasua on saatavana kahdessa pullokoossa, 20 litraa ja 50 litraa, yrityksesi tarpeiden täyttämiseen. Kaasupulloissa on uppoputki ja kaksoisventtiili, minkä ansiosta R744:ää voidaan käyttää sekä nestemäisessä että kaasumuodossa."

Osta kaasusi täältä!

Asiakasportaali myGAS

Jaa