Uudet ympäristöystävälliset Eurooppa-standardit – suuri haaste jäähdytysalalle

LVIJ-teollisuuden on valittava uusia vaihtoehtoja.
Kaasunkäyttäjä - ammattilaiset ja harrastajat
|
22 huhtikuu 2021

LVIJ-teollisuudelle (lämmitys, ilmanvaihto, ilmastointi ja jäähdytys) asettaa jatkossa suuria haasteita eurooppalainen F-kaasuasetus, joka astui voimaan jo vuonna 2015. European Climate Change Program -ohjelmaan sisältyvän asetuksen tarkoitus on vähentää tiettyjen ilmaston lämpiämistä edistävien fluorattujen kasvihuonekaasujen päästöjä. Asetus vaikuttaa LVIJ-teollisuuteen, koska mm. lämpöpumpuissa, jäähdytys- ja pakastuslaitteistossa käytettävä kylmäaine on nyt vaihdettava uusasennuksen ja huollon yhteydessä sen suurien ympäristövaikutusten vuoksi.

Global warming potential

F-kaasut on luokiteltu GWP:n (Global Warming Potential) perusteella. Mitä suurempi GWP, sitä enemmän kaasu vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen Vertailuaineena on hiilidioksidi, jonka arvo on 1. Esimerkiksi HFC R134a on freon ja sen arvo on 1 480. Tämä tarkoittaa, että 1 kilon HFC R134a-päästö vastaa 1 480 kilon (!) hiilidioksidipäästöä. Tästä huolimatta freoneja, kuten HFO- ja HC-kaasuja, käytetään edelleen laajamittaisesti. 

Uusi asetus vaatii, että F-kaasujen, eli HFC, HFO ja HC, päästöjä pienennetään 66 %:lla vuoteen 2030 mennessä ja 20 %:lla vuosien 2018 ja 2021 välillä. Siksi LVIJ-teollisuuden on suurimittakaavaisesti siirryttävä ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin.

R-744: ihanteellinen ratkaisu?

Vaikka vaihtoehtoja on useita, näyttää siltä, että R-744-kaasu on paras vaihtoehto – monestakin syystä. R744 on 99,99-prosenttisesti hiilidioksidia (CO2) ja sen GWP-arvo on siten 1. Kaasulla on myös erinomaiset termodynaamiset ominaisuudet ja se laskee energiankulutusta. Lisäksi R744 on huomattavasti halvempaa kuin muut kylmäaineet. Ja vaikka tähän kaasuun perustuvien kylmäasennusten hinta on edelleen korkeampi, kokonaiskäyttökustannukset ovat yhtä suuret kuin perinteisillä jäähdytysjärjestelmillä.

LVIJ-laitteistojen valmistajat tunnustavat R-744:n edut ja kehittävät uusia kaasulle optimoituja laitteistoja. Danfoss, Bitzer ja SCM Frigo tarjoavat jo tämäntyyppisiä laitteita. Useat saksalaiset autonvalmistajat ovat jo siirtyneet R-744-pohjaisiin ilmastointijärjestelmiin.

Erittäin kuiva

Air Liquiden R-744-kaasut toimitetaan erityisissä lämpökäsitellyissä kaasupulloissa. Tällä voimme taata, että toimittamamme tuotteen R-744 kosteuspitoisuus ei nouse yli 5 ppm, jolloin kaasuun ei pääse muodostumaan jääkiteitä. Tämä on melko ainutlaatuista, koska R-744 tuotteen kosteuspitoisuus on yleensä noin 200 ppm. Toinen tärkeä tekijä on R-744 tuotteen alkuperä. Kaasu ts. hiilidioksidi otetaan talteen muista tuotantoprosesseista, mikä tarkoittaa sitä, että emme tuota uutta kaasua.

Monia käyttökohteita

Jäähdytysjärjestelmät, jotka ovat yhteensopivia R-744 kanssa, ovat sopivia korvaamaan olemassa olevat jäähdytysjärjestelmät, jotka käyttävät kaasuja, joilla on suurempi ympäristövaikutus esim ne, joita käytetään ruokakaupoissa jäähdytykseen ja jäädytykseen, liiketilojen, julkisten tilojen, jäähallien ilmastointiin sekä liikuteltaviin ilmastointilaitteisiin jne.

Air Liquiden hiilidioksidi R-744 on saatavilla vuokrattavissa kaasupulloissa, jotka ovat kooltaan 20 litraa ja 50 litraa sekä ALbee 11-litraisissa ostopulloissa, joissa 8,5 kg kaasua. Nämä pullo ovat käytännöllisiä työkohteissa, jotka sijaitsevat korkealla esim katolla tai ahtaissa paikoissa. Kaikissa kaasupulloissa on kaksoisventtiili, minkä vuoksi R-744 kaasua voi käyttää sekä nestemäisessä että kaasumaisessa muodossa.

Lue lisää

Osta kaasusi täältä!

Jaa